Savon Suunta on Joroisissa, Varkaudessa ja Leppävirralla toimiva suunnistusseura.

Kansalliset suunnistuskisat Tervaruukinsalolla 16.5.2020

Sisältöjä päivitetään aikataulun mukaan

   

Kilpailukutsu

Kilpailuohjeet Ilmoittautuminen kisaan
Maastokuvaus 2018 Sarjat, matkat, rastien määrät Ilmoittautuneet seuroittain
Lehdistötiedote   Ilmoittautuneet sarjoittain
Majoitus

Karttanäyte 1

Lähtöluettelo seuroittain

Ravintolapalvelut

Karttanäyte 2 Lähtöluettelo sarjoittain
  Karttanäyte 3  

Tulokset

Kilpailu 

Kuntosuunnistus

Tulokset Tulokset
Väliajat Väliajat
Lehdistötulokset Lehdistötulokset

Kisaennakko

Savon Suunnnan pitkänmatkan suunnistuskilpailut käydään keväällä nopeakulkuisessa, mutta paikoin tarkkuutta vaativassa Tervaruukinsalon maisemissa. Edellisen kerran samoilla harjuilla ja supikoissa suunnistettiin 2018 keskipitkillä matkoilla. Tämän kertainen kisamaasto on pääosin eri aluetta, kisakeskuskin on eri paikassa. Ratamestari on kuvaillut suunnistusmaastoa hyväkulkuiseksi, avaraksi kangasmaastoksi. Haasteellisuutta lisäävät syvät suppa-alueet ja korkeuserot. Metsäautoteitä ja polkuverkostoa löytyy myös. 

 Varsinainen kisakutsu ja alustavat ohjeet julkaistaan keväämmällä. Laittakaahan päivämäärä 16.5. kisakalenteriin. Kuntosuunnistajille on tarjolla myös suunnistusmahdollisuus samaan aikaan.

                                                     Suunnistusmaasto6.jpg

                                                                      Syksyinen näkymä kisamaastosta.
 
 
Suunnistusmaasto3,kelo.jpg
Vahvakin voi joskus joutua nöyrtymään näissä maisemissa.
 

Kuvat: Savon Suunta ry

Tervaruukinsalon luonto

Tervaruukinsalo on biologisesti, maastollisesti, maisemallisesti ja monikäytön kannalta merkittävä harjualue. Leveä alue käsittää useita selänteitä ja harjanteita ja laajan harjukuoppamaaston, suunnistuspiireissä tunnetaan paremmin suppamaasto nimikkeellä. Harjualue on suurelta osin Natura-aluetta. Alue on valtakunnallinen harjujensuojeluohjelman kohde. Alueen lampien rantasuot ovat reheviä ja kasvillisuuteen kuuluu useita uhanalaisia kasveja. Alueella on useita pieniä luonnonsuojelualueita, harjuja, lampia ja rantasoita

Tervaruukinsalo on tärkeä pohjavesialue, mm. Varkauden kaupungin vedenottamo sijaitsee samaisella alueella. Valtatie 23 tuntumaassa on merkittävä maa-aineksen ottoalue.

Teollinen historia

Alueen nimikin viittaa tervantuotantoon, tervanpolttoon. Tervatehdas toimi vuosina 1919-1956 Pieksämäki-Savonlinnanradan varrella Maaveden pysäkin kohdalla. Se oli aikoinaan Suomen suurin. Rauniot löytyvät yhä Maaveden tervaruukin alueelta ja vieläkin joitakin asuinrakennuksia.