Savon Suunta on Joroisissa, Varkaudessa ja Leppävirralla toimiva suunnistusseura.

Junioritoiminta

Savon Suunnan junioritoiminta

Yleistä

Savon Suunta on suunnistuksen erikoisseura Leppävirran, Varkauden ja Joroisten alueella. Suunnistusliiton strategiassakin mainitut arvot ohjaavat myös meidän toimintaa paikallisesti. Jokaisen suunnistajan ja seuran toimintaa ohjaa rehellisyys, luonnon ja ympäristön kunnioittaminen sekä yhdenvertaisuus.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on lasten ja nuorten osuus harrastajamäärissä kääntynyt seurassamme nousuun niin kuntosuunnistuksissa kuin kilpailutoiminnassakin. Varsinaisia lisenssiharrastajia on nuorissamme tällä hetkellä kymmenen (2023). 

Tavoitteenamme on jatkossa järjestää säännönmukaista junioreiden suunnistustoimintaa läpi toimintakauden oman seuramme alueella yhteistyössä muitten yhteisöjen ja urheiluseurojen kanssa. Lisäksi pyrimme lisäämään matalan kynnyksen kilpailutoimintaa omassa seurassamme. Seuramme on mukana Pohjois-Savon nuorisoyhteistyössä kaudella 2024.

Yhteistyö

Olemme olleet kahtena viime kesänä myös tiiviisti yhteistyössä Leppävirtalaisten urheiluseurojen, Leppäkertun koulun ja Soisalon Samoilijoiden kanssa. Esimerkiksi Leppävirran Virin pitämissä lajikokeilukerhoissa olemme pitäneet erillisiä suunnistuskertoja ja Leppäkertun koululle tarjonneet mahdollisuutta käyttää kartta-aineistoamme ja rasteja opetuksessa. Lisäksi pidimme viime syksynä Leppäkertun koululle koko koulun yhteisen suunnistuspäivän. Soisalon Samoilijat ovat myös käyttäneet ahkerasti harjoitusratojamme omassa partiotoiminnassaan. Lisäksi Varkaudessa seuramme koululaisrastit ovat vuosittain olleet myös kovassa käytössä. Yhteistyön voimin on suunnistuksen pariin päässyt tutustumaan siis satoja lapsia viime toimintakauden aikana. Toiminnan pelisäännöt.

Harrastajamme

Savon Suunnan junioritoiminnassa on tällä hetkellä mukana yhteensä hieman yli kymmenen 8-16-vuotiasta lajia innokkaasti harrastavaa junioria. Osa ryhmästä on harrastanut suunnistusta jo useamman vuoden ajan ja osa on aloittanut lajin vasta viime kesänä. Lisäksi suurin osa ryhmästä on ollut mukana jo kilpailutoiminnassakin.

Kilpailutoiminta

Seuramme on järjestänyt myös lähes joka toinen vuosi isot kansalliset suunnistuskilpailut. Keväällä Joroisten Tervaruukinsalolla 23.5.2021 pidettyihin kansallisiin kisoihin tuli maamme nuoret kärkisuunnistajat kamppailemaan paikoista nuorten MM-kisoihinä. Savo-Karjalan alueella järjestetään myös oma nuorisocup, johon osallistuminen on seuramme suunnistajille mahdollista. Kilpailutoimintaan mukaan lähtemiseen annamme mielellämme uusille harrastajille opastusta.

Harrastuksen aloittaminen, huoltajien rooli ja harjoitusten kulku

Kilpaileminen ei kuitenkaan ole harrastuksen aloittamisen edellytys vaan ennen kaikkea oma kiinnostus suunnistukseen ratkaisee. On hyvä muistaa, että suurin osa lajimme harrastajista on kuntosuunnistajia. Ja vaikka ryhmämme on tällä hetkellä pieni ja ohjaajamäärämme rajallinen, niin pyrimme antamaan kaikille lajin pariin saapuville yksilöllistä opastusta parhaamme mukaan.

Myöskään alaikärajaa lajin aloittamiselle ei periaatteessa ole ja aikaisempaa kokemusta lajista ei vaadita, kunhan huoltaja on aktiivisesti lapsen suunnistusharjoituksissa mukana.

Tänä kesänä 2021 käynnistelemme nykyisen harrastajaryhmämme kanssa ensimmäisiä yhteisiä suunnistusharjoituksia. Suunnistusliiton koulutuksessa mukana olleet huoltajat kantavat päävastuun harjoitusten sisältöjen suunnittelusta ja toteutuksesta. Iso osa harjoittelusta kuitenkin tapahtuu edelleen seuramme viikkorasteilla maanantai-iltaisin. Tarkoituksemme on pitää yhteisiä ”junnuharkkoja” keskimäärin joka toinen viikko. Tiedot harjoituspaikoista ja ajoista löytyvät harjoituskalenterista. Viikkorasteilla ohjaustoiminta on seuran puolesta opastusta antavaa ja itse suunnistaminen tapahtuu yhdessä oman huoltajan kanssa. Yhteisissä junnuharkoissa harjoitukset ovat taas suunniteltu junioreiden näkökulmasta ja ovat ohjatumpia kokonaisuuksia. Pienemmillä ja aloittelevilla lapsilla on kuitenkin hyvä olla oma huoltaja mukana myös junnuharkoissa. Tarvittaessa jaamme yksinkertaisia ohjaus –tai aputehtäviä myös mukana oleville huoltajille ryhmää pienemmäksi jakaaksemme. Tavoitteenamme on ennen kaikkea nauttia lajin tuomasta liikunnan riemusta ja pitää yhdessä harjoituksissa hauskaa.

Lisäksi kannustamme kaikkia kokeilemaan rohkeasti suunnistusta myös muidenkin lähialueen suunnistusseurojen kuntorasteilla. Etenkin omatoimirastit antavat nyt kaikille tähän hyvän tilaisuuden. Suunnistus on ennen kaikkea perheen yhteinen harrastus. Aluksi itse suunnistus ei ole välttämättä edes kovin isossa roolissa ja lasta kiinnostaakin kaikki muut asiat metsässä. Se onkin aivan luonnollista. Pikkuhiljaa taitojen karttuessa myös vanhemman rooli lapsen tukena vähenee. 

Toivomme siis mukaan uusia ja innokkaita(14-v. ja alle) suunnistuksesta kiinnostuneita lapsia ja nuoria perheineen!

Mitä harrastus maksaa?

Harrastusta voi käydä kokeilemassa maksutta kolme kertaa. Sen jälkeen edellytys suunnistusharjoituksiin osallistumiselle on maksaa alle 18-vuotiaiden seuran jäsenmaksu 30 € tai perhekohtainen jäsenmaksu  100 € (jos lapsia useampia). Kun jäsenmaksu on maksettu, on myös seuran kuntorasteille osallistuminen alle 18-vuotialta ilmaista.

Osallistujia ei ole vakuutettu seuran puolesta, joten lapsella on hyvä olla vakuutus.

Lapsen halutessa osallistua kilpailuihin, hänelle täytyy lunastaa itse lisenssi Suomisportista https://www.suomisport.fi

Kilpailulisenssin maksaneilla on mahdollisuus osallistua kilpailuihin, joihin vaaditaan lisenssi. Seuran jäsenet voivat osallistua seuran järjestämiin kilpailuihin (esim. Junnukisat / seuranmestaruuskilpailut) pääsääntöisesti ilman lisenssiä.

Lisenssin lunastamiseen löytyy ohjeet Suomen Suunnistusliiton sivuilta https://www.suunnistusliitto.fi/liitto/lisenssi/osta-lisenssi

Välineiden osalta harrastamisessa alkuun pääsee pitävillä maastolenkkareilla, mutta suosittelemme lämpimästi suunnistuskenkien hankkimista. Muu vaatetus on hyvä olla sään mukainen. 

 

Tervetuloa kokemaan elämyksiä suunnistuksen parissa!

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:


Antti Suvinen (+358407731222) tai Jussi Männikkö (+358400299310)
antti.suvinen@gmail.com

Seuraa meitä myös Instagramissa -> Savon Suunta juniorit

Katso junioritoiminnan kaikki yhteistyökumppanit