Savon Suunta on Joroisissa, Varkaudessa ja Leppävirralla toimiva suunnistusseura.

Kuntorastien ratamestariohje

Kuntorastiohjeet järjestäjille

Huom! Uusi toimintamalli, joka otettiin käyttöön edellisenä vuonna.!

Kuntorastiratamestarit hoitavat tulevalla kaudella ratasuunnittelun ja karttojen tulostuksen. Seura on hankkinut kannettavan tietokoneen matkatulostimen, joilla ratamestaritehtävät onnistuu. Tietokoneelle on asennettu ratasuunnittelua varten ohjelmat PurplePen ja OCAD Course Setting. 

PurplePen on helppokäyttöinen ilmaisohjelma, jonka käyttöohje on tietokoneella. Halutessaan ratasuunnittelun voi tehdä myös OCADillä mikäli se on ennestään tutumpi.

Tietokoneessa on karttatiedostot OCAD 12 versioina, joita voidaan käyttää molemmissa ohjelmissa taustakarttoina. Lisäksi koneessa on kartat pdf:nä mittakaavassa 1:10000. Näitä voi tulostaa ratamestareille ennakkoon ratasuunnittelua varten viikkorasteilla matkatulostimella.

Ennakkoon pyritään välttämään ylimääräisten karttojen tulostusta, koska paikan päällä voi tulostaa lisää tarpeen mukaan.

PurplePen käyttöohje löytyy täältä.

Laitteiden ja ohjelmien koulutus pidetään tarvittaessa huhtikuussa ennen viikkorastien alkua.

Mikäli ratamestarilla ei ole mahdollisuutta tietokoneella tapahtuvaan ratasuunnitteluun, ole hyvissä ajoin yhteydessä Reijoon tai Hannekseen (vanha käytäntö). Laitteiden osalta ensisijainen tukihenkilö on Kullervo.

HUOM! Laita ratojen kartat Kullervolle viimeistään edeltävänä Su-iltana. Kullervo sähköpostittaa tilatut kartat ilmoittautuneille, jotka voivat sitten tulostaa kartat itse. Omatoimirasteille ilmoittautuneille osallistujille heidän pyytämiään valmiiksi tulostettuja karttoja jaetaan vain Ma-illan Kuntorasteilla. Tästä käytännöstä huolimatta pitää jotenkin ennakoida karttatarve. Liikaa ei kannata etukäteen tulostaa, koska kenttätulostimella voidaan tulostaa lisäkarttoja joko monistamalla (skannauskopiointi) tai tietokoneen avulla tulostamalla. Jos huolehdit itse karttojen sähköpostituksesta em. tapaan, ei niitä tarvitse laittaa Kullervolle.

Muilta osin mennään vanhan käytännön mukaan.

Selvitä hyvissä ajoin muutama viikko ennen tapahtumaa kartan ajantasaisuus, ja ilmoita Hannekselle mikäli tarvitset apua kartan päivityksessä.
Huolehdi että kuntorastimaksut on maksettu. Osallistujien Emit-kilpailukortit luetaan tietokoneelle EResultsLite-ohjelmaan. Kirjataan käsin ne osallistujat joilla ei ole emittiä tai jotka eivät halua aikaa. Emitit luetaan myös MTR:ään, josta saadaan paperituloste osallistujalle. Mikäli tietokone ei jostain syystä toimi, kirjataan tulokset MTR-paperitulosteesta, koska MTR:n purku ei enää onnistu tietokoneelle. Heti kisan jälkeen tulokset sisältävä EResultsLite-ohjelmalla tietokoneelle tallennettu dat-tyyppinen tulostiedosto toimitetaan tulosten käsittelijälle Kullervo Hirvoselle sähköpostilla (kullervo.hirvonen@saunalahti.fi), mihin yhteyteen voi lisätä tarpeelliseksi katsomiaan tietoja tuloksiin liittyen. Tarkempia ohjeita löytyy itse tietokoneelta (työpöydän ikoni) tai salkun paperisesta ohjeesta. Toivottavaa on, että sähköpostin mukana on myös kopio käsin kirjatuista tuloslistoista.

Maksut:
Kausikorttimaksut: jäseniltä 40 €, ei jäsen 80 €, kuntorastijärjestäjät 0 €. Maksuohjeet tässä linkissä. Huom! Seuran jäseneksi kannattaa liittyä!
Kertamaksut:
  6 €, 18v ja nuoremmat ilmainen.  Laina-emit 2 €.

Laske tapahtuman osanottomaksut sekä kirjaa ja kuittaa ne kuntorastilaatikossa olevaan maksutaulukkoon. Pohjakassa on 30€.

Maksa kuntorastitapahtuman tuotto omalta tililtäsi seuran tilille Nordea / FI84 1044 3000 2180 65 (viesti esim. "kuntorastit 2.5.2019 Vattuvuori") ja ota rahat omaan käyttöön. Tämä sen vuoksi, että pankki ei ota mielellään vastaan käteistä rahaa ja se aiheuttaa seuralle kustannuksia.

Mikäli tämä ei ole mahdollista, toimita rahat Hannekselle tai Reijolle.


HUOMIOI! Kuntorastijärjestäjä saa palkkioksi vapautuksen kauden viikkorastimaksuista.

Ratojen suunnittelussa on huomioitava, että kuntorastien tarkoitus on myös toimia hyvinä harjoituksina, jotka kehittäisivät monipuolisesti suunnistustaitoja. Tehdään monipuolisia ja vaihtelevia ratoja!

 • Aloittelijoille annetaan tarvittaessa opastusta
 • Kaikilla rasteilla on sähköinen emit-leimaus. Halukkaat voivat ostaa emit-leimauskortin seuralta tai vuokrata järjestäjältä.
 • Radat voi kiertää myös ilman ajanottoa, kaverin kanssa tai vaikka porukassa. Kaikki osallistujat kirjataan lähtöluetteloon, kuten myös emitin numero. Lähtiessä ja tultaessa on muistettava ilmoittautua järjestäjälle.
 • Kartan saa osanottomaksua vastaan. Karttoihin tulostettu radat ratojen rastimääritteet. Tulokset. Järjestäjän on huolehdittava, että MTR- lukija ja osallistujalistat toimitetaan purkausta ja tulosten muokkausta varten tulosten käsittelijälle, ellei itse sitä osaa tehdä.
 • Kannusta osallistujia liittymään seuran jäseneksi, niin säästävät maksuissa!
 • Kuntosuunnistusten ohjeita SSL:n sivuilla. Sieltä löydät myös muiden seurojen kuntorastit.
 • Ohjeita aloittelijoille

YLEISTÄ

 • Listan saatuasi, ota yhteys järjestäjätoveriisi.
 • Sopikaa työnjaosta. Suositus on, että ratasuunnittelu tehdään yhdessä ja molemmat vievät puolet rasteista. Sitten toinen käy tarkistamassa kaverin viemät rastit. Näin vältetään rastien sijoittaminen vahingossa väärään pisteeseen.
 • Jos aika ei käy, vaihda jonkun kanssa, mutta pidä sovittu paikka.
 • Tee ratasuunnitelmat valmiiksi hyvissä ajoin, että jää aikaa karttojen tulostamiseen.
 • Huolehdi parin kanssa edelliseltä järjestäjältä tarvikkeet.
 • Pyydä tarvittaessa kavereita apuun.
 • Pidä luku rastipukeista, koska ne ovat kallista tavaraa hukattavaksi.
 • Maanomistajilta on kysytty luvat kuntorastien järjestämiseen seuraavin poikkeuksin. Järvikylänkartano (Kolman kartta) ja Heikki Osmala (Joroisten golf-kentän viereinen kartta) ovat pyytäneet kysymään luvan kaikille suunnistustapahtumille erikseen. Tervaruukin osalta ilmoitetaan maanomistajalle (Tornado, Stora Enso) kaikki kauden kuntorastit samalla kertaa.

KILPAILUPAIKKA JA OPASTUS

 • Valitse kilpailukeskus huolella. Huomioi, että lähistöllä on riittävän helpot maastot lasten ratoja varten ja tilaa n. 30 auton parkkeeraukselle. Kysy lupa alueen omistajalta.
 • Muista riittävät ja näkyvät tienvarsiopasteet. Opastusilmoitus lehdessä on mainittava siten, että ulkopaikkakuntalaisetkin osaavat paikalle (tien numero, etäisyys ja suunta nimeltä mainitusta taajamasta).
 • Tee ja aseta näkyville erilliset kuntorastiohjeet lähtöpaikalle, jossa mainitaan radat, niiden pituus ja kaikki erikoismaininnat. Muistutetaan, että kaikkien lähtijöiden on leimattava maalissa ja ilmoittauduttava järjestäjille vaikka olisi keskeyttänyt.
 • Järjestetään tarvittaessa aloittelijoille opastusta ryhmänä maastossa (kartanlukua, paikantamista).

KARTAT JA RASTIT

 • Ratojen ja karttojen tulostaminen onnistuu seuran tulostimella. Ota yhteys Reijo Ovaskaiseen. Tulostettaessa syntyy samalla kartta, ratapainatukset ja rastinmääritteet. Näin säästyy aikaa, työtä ja virhemahdollisuus vähenee sekä työn jälki on ammattimaista.
 • Rasteilla käytetään emit-leimausta. Huolehdi, että emitin laitteet ovat kunnossa, kirjoittimen akku ladattu erillisen valmistajan ohjeen mukaisesti, sekä tulostuspaperia on riittävästi. Varmista, että lukijaleimasimelle on kunnossa oleva varaparisto. Emit -laitteiston yhteyshenkilö ja asiantuntija on Juha Kettunen.
 • Luovuta kartta vasta kun olet kirjannut lähtijän lähtölomakkeeseen, nimi, rata, emit-kortin nro, (lähtöaika varmistukseksi), ja että on suorittanut kuntorastimaksun (kausi- tai kertamaksu).

TULOKSET

 • Tulokset muokataan SaSu:n nettisivulle ja Varkauden lehteen mahdollisimman pian. Tulokset tehdään SaSun kannettavalla tietokoneella, jonka laukussa on ohjeet. Varmuuskopioksi olisi hyvä tehdä myös osallistujalista mistä ilmenevät nimet, emit-koodit ja radat. Kullervo Hirvonen hoitaa etupäässä tulokset nettiin. Muita osaajia ovat: Reijo Ovaskainen, Seppo Tossavainen ja Hannes Loikkanen.

RATASUUNNITTELU LYHYESTI

Ratasuunnitteluun ja oikeaan vaativuustasoon on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Ratamestarin ohjeet ovat laajemmin selostettu malliesimerkein kuntorastilaatikossa olevissa Suomen Suunnistusliiton vihkosissa. Tutustu etenkin lasten- ja siimariratojen osalta vihkoon "Suunnistusratoja lapsille" hyvissä ajoin ennen järjestysvuoroa. Siinä on hyviä esimerkkejä perusradoista. Kiinnitä erityisesti huomiota oikeaan tasoajatteluun ratasuunnittelussa. Pyydä tarvittaessa apua ja kommentteja seuran kokeneilta ratamestareilta. Huomioi maaston vaikeusaste. Laadi helpompiin mastoihin pitemmät radat, etenkin A ja B osalta. Käytä myös vaihtelevia rastivälejä ja erikoisuuksia kuten "rypäle- ja perhos-rasti" muotoja.

Kuntorastiradat, tee vähintään A, B ja C-radat

 • Polkujuoksuradoille on erillisohjeet
 • Siimari:
  • Jos on vaikea maasto niin tehdään rastireitti (RR) ja tarvittaessa tukireitti (TR). Tavoiteaika 15 min, 1-2 km. Sopii lapsille.
 • (vapaaehtoinen):
  • Erittäin helppo, polkuihin voimakkaasti tukeutuva rata. Käytetään maaston helppokulkuisinta osaa. Tavoiteaika 20 min (n.1,5- 2 km). Sopii lapsille. D-rata voi olla myös tukireitti ilman karttaan piirrettyä siimaria.
 • C:
  • Helppo, polkuihin ja suuriin maastokohteisiin voimakkaasti tukeutuva rata. Käytetään maaston helppokulkuisinta osaa. (2,5-3,5 km). Sopii nuorille ja aloittelijoille.
 • B:
  • Helpohko rata, rastipisteet ja suunnistustehtävät astetta vaativampia kuin C:llä. Tavoiteaika 40 min (3.5-4 km). Sopii kokeneille harrastajille, nuorille ja veteraaneille.
 • A:
  • Vaativa rata, rastipisteet ja suunnistustehtävät kilpailunomaiset. Tavoiteaika 45 min (5-7 km). Sopii kokeneille harrastajille ja kilpasuunnistajille.

Ratapituudet ovat ohjeelliset maaston vaativuudesta riippuen.

Ratamestarityöskentelyn eteneminen:

 • Käytettävissäsi on 23 kpl pukkirasteja emit-leimauksella varustettuja rasteja koodeilla 31-53. Varastolta löytyy tarvittaessa vielä rastit 54-59.
 • Tutustu hyvissä ajoin kuntorastilaatikossa oleviin ratamestariohjeisiin.
 • Selvitä ensin kartan rauhoitetut, natura, yms. kielletyt alueet. Hannes Loikkanen on seuran karttavastaava ja hän tuntee em. yksityiskohdat ja häneltä saa karttoja.
 • Tee ensin teemakartta, jossa suunnittelet alueen käytön vältellen em. alueita.
 • Käy tutustumassa maastoon teemakartan alueilla. Huomioi ja merkkaa herkät luonnon kohteet esim. pesät, herkät taimikot, luonnontilaiset herkät suot, uudet aukot, yms. ympäristönsuojeluun ja ratasuunnitteluun vaikuttavat tekijät. Muuta tarvittaessa teemakartan suunnitelmia. Merkkaa tarvittaessa karttoihin kielletyt alueet ja suuret maaston muutokset. Aseta näkyville mallikartta, jossa nämä kohteet on merkitty selvästi.
 • Tee ratasuunnittelu aloittaen helpoimmasta radasta sekä valitse lähtö- ja maalipaikka sen vaatimustason mukaisesti. Muista, että helpoimman radan tekeminen on vaativin ratamestarisuoritus. Koeta asettua helpoimman radan suunnittelussa lapsen asemaan ja ajatusmaailmaan. Radan pitää olla mieluummin liian helppo kuin vaikea.
 • Yhteisiä rasteja voi olla useitakin ja rastien vaativuus vaihtelee esim. tulosuunnasta johtuen.
 • Älä tarjoa suunnistajille mahdollisuutta oikaista pihojen, tonttien, viljelysalueiden ja herkkien luonnonalueiden kautta. Näiden alueiden käyttö on aina suunnistajilta kielletty, mutta on parempi, mikäli tähän ei ole edes mahdollisuutta.
 • Käy tutustumassa kaikkiin rastipisteisiin ja tee pisteen rastin määrite (samalla pisteen voi merkata esim. pienellä paperilapulla nopeuttamaan rastien vientiä). Muuta tarvittaessa ratasuunnitelmia. Vie rastit yhdessä työparisi kanssa puoliksi ja käy sen jälkeen tarkistamassa työparisi viemä puolisko virheiden välttämiseksi. Lähellä asutusta ja aktiivisella alueella olevat rastit kannattaa viedä vasta samana päivänä hieman ennen tapahtuman alkua.
 • Älä piilota rastilippuja tarpeettomasti esim. ei V-kuopan pohjalle. Suunnistustehtävä on ratkaistu, kun rastipiste on löydetty.
 • Emit -leimauksen myötä on mahdollista tehdä ristiratoja.
 • Laadukkaalla radalla on hyvin rytmitettyjä erilaisia sekä eripituisia suunnistustehtäviä ja ne testaavat sekä kehittävät monipuolisesti suunnistajan taitoja.
 • Kun lähetät suunnistajia matkaan, kysy tarvittaessa suunnistajan kokemustaustaa ja suosittele mielestäsi sopivinta rataa.
 • Kysele ja kuuntele tulijoiden kommentteja ja pistä ne korvan taakse seuraavaa kertaa varten.
 • Siisti jäljet, kerää rastit nopeasti seuraavia järjestäjiä varten ja varmista, että he saavat ne ajoissa. Varmista, että rasteja on edelleen oikea määrä eli kaikki pois metsästä ja että kaikki tarvikkeet ovat kunnossa seuraavia varten.

Kiitokset osallistumisestasi järjestelytehtäviin.

Kuntosuunnistusjaosto